Her findes en tekst om afstemningen om Danmarks grænse og aktiviteter, der tager udgangspunkt i afstemningen.

Afstemningen om Danmarks grænse i 1920

Efter 1. Verdenskrig fik den danske regering mulighed for at genvinde dele af de områder, som Danmark havde tabt i 1864.

Udvidelsen af Danmark efter 1. Verdenskrig

Både geografisk og i forhold til indbyggertallet kunne Danmark blive større ved en ændring af den dansk-tyske grænse efter Tysklands nederlag i 1. Verdenskrig i 1918. Dele af de tabte landområder Slesvig, Holsten og Lauenborg kunne blive danske igen. Spørgsmålet var, hvor stor en del af områderne Danmark kunne få tilbage. 

Danmark fik et godt tilbud, men afslog 

På grund af Tysklands situation i 1. Verdenskrig, stod det klart for de fleste, at Tyskland ville være nødt til at afgive land til Danmark. Derfor prøvede den tyske regering henimod afslutningen af 1. Verdenskrig at give Danmark Haderslev Amt tilbage. Men den danske regering afslog. I stedet ville de vente på fredsforhandlingerne.  

Fredsaftale og afstemningszoner

Versaillestraktaten er den fredsaftale, som sejrherrerne i 1. Verdenskrig lavede med Tyskland efter krigens afslutning. Som en del af aftalen gik Tyskland med til, at der skulle afholdes folkeafstemninger i Slesvig om, hvor den dansk-tyske grænse skulle gå. Slesvig blev delt i tre zoner:  

Zonerne var fastlagt på baggrund af forskellige ting, f.eks. hvor man mente, at der ville være et dansk eller tysk flertal. Åer, fjorde m.m. blev også tænkt ind i opdelingen, så zonegrænserne både var sproglige, kulturelle og geografiske.   

Kort over afstemningsresultaterne i zone 1 og 2 i 1920.

Kort over afstemningsresultaterne i zone 1 og 2 i 1920.

Afstemningen i Sønderjylland (I og II Zone) 10. Februar og 14. Marts 1920. Det Kongelige Bibliotek

Hvem kunne stemme?  

For at valget skulle være så fair som muligt, blev der lavet nogle klare regler for, hvem der kunne deltage i afstemningerne. For at kunne stemme skulle du:  

Især betingelsen om, at man skulle at være født i området, men ikke længere behøvede at bo der, betød, at mange rejste ”hjem” for at stemme, selvom de boede andre steder i Danmark.  

Billedet viser danske stemmeberettigede, der ankommer med skibe til Flensborg Havn for at deltage i folkeafstemningen i 1920.

Billedet viser danske stemmeberettigede, der ankommer med skibe til Flensborg Havn for at deltage i folkeafstemningen i 1920.

Foto: A. Juul. Det Kgl. Bibliotek

En fremtid som dansker eller tysker? 

Den første afstemning foregik i zone 1. Den 10. februar 1920 stemte 75% procent af indbyggerne i zonen for, at de fremover skulle være en del af Danmark. Næste afstemning var i zone 2, hvor befolkningen skulle til valgstederne den 14. marts. Her valgte 80% af befolkningen, at de fremover ville være en del af Tyskland. Da resultatet fra afstemningen i zone 2 var så tydeligt, blev det besluttet, at der ikke skulle være en afstemning i zone 3, der derfor forsat skulle være en del af Tyskland. Grænsen mellem Danmark og Tyskland kom dermed til at gå mellem zone 1 og zone 2.

Ikke alle var tilfredse 

Ikke alle i Danmark var glade for resultatet i zone 2. Især var mange kede af, at Flensborg ikke igen blev en dansk by. Nogle af Flensborgs indbyggere samt borgere og politikere i Danmark bad den danske konge om at gribe ind. Kongen var også selv utilfreds med resultatet, hvilket førte til det, som vi i dag kalder Påskekrisen, hvor kongen fyrede regeringen blandt andet på grund af uenigheder om grænsespørgsmålet.

Afstemningsplakat fra 1920 med opfordring til at stemme for Danmark.

Afstemningsplakat af Harald Slott-Møller, der blev lavet i forbindelse med afstemningen i zone 2 den 14. marts 1920.

Det Kgl. Bibliotek