Tilbage til temalisten

Stil spørgsmål til Treårskrigen (6.-9. klasse)

I denne aktivitet skal I både stille spørgsmål, hvor svaret kan findes direkte i teksten, spørgsmål, der kræver undersøgelse, og spørgsmål, som kræver fantasi at besvare.

Af Stine Jul Rasmussen

Treårskrigen

I 1800-tallet var Danmark involveret i flere krige, der blev udkæmpet i området omkring det, der i dag er Sønderjylland (Danmark) og Nordslesvig (Tyskland). Den første krig blev kaldt for Treårskrigen (Første Slesvigske Krig) og startede i 1848. Slaget ved Isted var det blodigste slag i denne krig. Anden Slesvigske Krig var i 1864. Denne krig er mest kendt for Stormen på Dybbøl, som er et berømt slag, hvor den danske hær led et stort nederlag.

Maleri af Slaget ved Isted Hede.

Slaget på Isted Hede blev Treårskrigens blodigste slag med over 6000 døde soldater. Dis, regn og krudtrøg gjorde det svært at orientere sig under slaget, hvilket Jørgen Sonnes maleri også viser.

Jørgen Sonne, Statens Museum for Kunst

På den tid havde den danske konge magten i de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg, og Treårskrigen handlede kort sagt om, hvor hertugdømmet Slesvig skulle høre til. Skulle det være en del af Danmark eller Tyskland?

Opgave

  • Læs introduktionen herover og teksterne Optakten til Treårskrigen og Treårskrigen.
  • Del så klassen i to hold. Det ene hold skal arbejde med optakten til krigen, mens det andet hold skal arbejde med teksten om Treårskrigen.
  • På hvert hold skal I gå sammen i makkerpar og arbejde med teksten, som er beskrevet herunder.
  • Når I har stillet spørgsmål til teksten, skal I gå sammen med et makkerpar fra det andet hold og bytte spørgsmål.
  • Prøv, om I kan besvare hinandens spørgsmål.