Før I læser teksten, kan I zoome ind på de personer og bevægelser, der havde stor betydning for både Treårskrigen og arbejdet med at få indført Grundloven i Danmark.
Af Stine Jul Rasmussen
Introduktion
I denne aktivitet skal I se en video, der fortæller om indførelsen af Grundloven i Danmark og gør jer klogere på baggrunden for Treårskrigen. Men først får I lidt info, så I kan holde styr på alle de oplysninger, filmen giver.
Opgave
- Tal i fællesskab om betydningen af disse ord: Enevælde, revolution, demokrati, fri forfatning, grundlov, nationalstat, hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg.
- Læs derefter den lille tekst ”Forandringer” herunder.
-
Forandringer
Vi befinder os i året 1848, og rundt omkring i Europa gør folket oprør. De vil tage magten fra de enevældige konger. Det startede i Paris i februar 1848, hvor kongen blev afsat, og det spreder sig op gennem Tyskland i retning mod Danmark.
Hvem spiller en rolle for forandringerne i Danmark?
- De national-liberale: En politisk bevægelse, der vil afskaffe enevælden. De ønskede, at hele Slesvig skulle være dansk, og at der skulle laves en fri forfatning, som skulle sikre borgernes rettigheder til f.eks. at stemme, tale frit og forsamle sig. Forfatningen skulle gælde for både Danmark og Slesvig.
- Den slesvig-holstenske bevægelse: En politisk bevægelse, der ønskede at løsrive sig fra Danmark, så hertugdømmerne Slesvig og Holsten kunne danne en selvstændig stat og blive en del af Det tyske Forbund, hvor Preussen og Østrig var stærke medlemmer.
- Orla Lehmann: Var en del af de national-liberale. Han mente, at kongen skulle afskaffe regeringen og indsætte tropper mod det nordtyske oprør, som man mente ville komme, fordi Slesvig ville løsrive sig fra Danmark.
- Kongen: Frederik 7. var konge af Danmark samt hertug af Slesvig, Holsten og Lauenborg fra 1848 til sin død i 1863. Presset af kravet om demokrati afskaffede han enevælden i Danmark. Han underskrev Grundloven den 5. juni 1849.
- Se filmen "Grundloven - vedtagelsen af Danmarks første grundlov i 1849", som I finder via linket til højre på siden.
- Tal derefter om filmen:
- I filmen siges det, at Frederik 7. viste rettidig omhu ved at gå med til kravet om, at der skulle laves en fri forfatning i Danmark. Hvad menes der med det? Hvorfor var det en fordel for kongen at gå med til at lave reformer?
- I filmen siges det også, at fortællingen om, hvordan kongen og folkets repræsentanter fredeligt indfører Grundloven og dermed demokratiet på samme tid er forkert og historisk korrekt. Hvad menes der med det?
- Filmen påstår desuden, at grundloven måske slet ikke er så demokratisk endda – hvorfor?
- Læs nu teksten Optakten til Treårskrigen og forsæt evt. med at læse teksten Treårskrigen.
Denne buste af Frederik 7. er lavet to år efter, at kongen underskrev Grundloven i juni 1949.
H.W. Bissen, 1851, Statens Museum for Kunst