På denne side findes en tekst med eksempler på samarbejde i grænselandet samt en aktivitet, som I kan arbejde med, når I har læst teksten.
Dansk-tysk samarbejde over grænsen
Af Anders Peter Nielsen
Gennem årene har der været både konflikter og samarbejde mellem Danmark og landets store nabo mod syd. De seneste mange år er samarbejdet mellem Danmark og Tyskland dog blevet stærkere og mere omfattende. Det gælder blandt andet i forhold til dagligdagen for mange beboere i området omkring den dansk-tyske grænse.
Samarbejde på den internationale scene
Både Danmark og Tyskland er medlem af de samme store, internationale organisationer som FN, WHO og NATO. Begge lande er også med i EU, hvilket blandt andet betyder, at der ikke er permanent grænsekontrol, men at danskere og tyskere frit kan rejse over grænsen.
København-Bonn erklæringerne
Efter Genforeningen i 1920 kom et tysk mindretal til at bo i Danmark. Samtidig kom mange, der følte sig som danskere, til at bo i områder, som stadig var en del af Tyskland. Det var først i 1955, at de to lande indgik en aftale, der sikrede de to mindretal forskellige rettigheder. Det skete i to aftaler: Bonn-erklæringen, der handler om det danske mindretal og deres rettigheder, og København-erklæringen, der handler om det tyske mindretals rettigheder i Danmark.
Region Sønderjylland-Schleswig
Netop grænseområdet og de to mindretal er nogle af de punkter, som Danmark og Tyskland har lavet flest aftaler om. I 1997 kom der f.eks. en aftale om en fælles region med navnet Sønderjylland-Schleswig, hvor kommunerne tættest på begge sider af grænsen aftalte at samarbejde yderligere.
Et jobmarked på tværs af grænsen
Samarbejdet i grænselandet handler om flere forskellige ting. Et af fokusområderne er arbejdsmarkedet på begge sider af grænsen. For med mangel på arbejdskraft i Danmark og forholdsvis høj arbejdsløshed i det nordlige Tyskland er det oplagt at formidle kontakter på tværs af grænsen.
Har du hørt om Professor Dr. ABC?
Du har måske ikke hørt om Professor Dr. ABC, men det har mange børn i grænselandet. Han er en figur, der rejser rundt i området og underholder børn på både dansk og tysk for at minde dem om den sproglige mangfoldighed i området. Doktoren er bare et eksempel på det kultursamarbejde, der er i grænselandet.
I 2021 blev der indgået en kulturaftale mellem kommuner på begge sider af grænsen. Formålet med aftalen er at styrke kreative fællesskaber, kulturel udveksling og musikalske fællesskaber. Sportsligt er der turneringer som f.eks. Flensborg Avis Cup, hvor hold fra begge sider af grænsen mødes for at spille. Der er dog ingen officielle aftaler om sportsligt samarbejde i området.
Kan en tysker læse til lærer i Danmark?
Flere af uddannelsesinstitutionerne i Sydslesvig og Sønderjylland er også begyndt at arbejde tættere sammen. Det drejer sig bl.a. om ingeniør-, lærer- og sygeplejerskeuddannelserne, hvor unge fra Tyskland nu kan læse til lærer i Haderslev eller til ingeniør på SDU i Sønderborg.
Wo brennt es?
En aftale, der også kommer borgerne tæt på grænsen til gode, er den beredskabsaftale, der blev indgået i 2017. Den betyder, at det er nærmeste brandbil eller ambulance, som sendes til et uheld, hvad end uheldet er sket i Danmark eller i Tyskland. Derfor kan det meget vel være en tysk brandmand, der spørger, hvor det brænder, hvis en sønderjyde tæt på grænsen ringer 112.
Kan du blive stoppet af en tysk betjent i Danmark?
I 2001 blev der indgået en aftale mellem Danmark og Tyskland om øget politisamarbejde. En del af aftalen handler om, at danske politifolk gerne må forfølge en biltyv, der kører over grænsen. De skal dog kontakte tysk politi og overlade den videre forfølgelse til dem, så snart det er muligt. Det samme gælder den anden vej. Men politifolkene må ikke lave andet politiarbejde, når de ikke er på deres egen side af grænsen.