Bliv klogere på det danske mindretals skoler, kirker og andre institutioner i Sydslesvig. 

Skoler og institutioner i grænselandet

Det danske og det tyske mindretal minder ret meget om hinanden, når det gælder daginstitutioner, skoler og gymnasier. Men fordi det danske mindretal er noget større end det tyske, så er der flere danske skoler, børnehaver m.m. på den tyske side af grænsen, end der er tyske institutioner i Danmark. 

Det danske mindretal – fra vugge...

Det danske mindretals institutioner for børn drives af Dansk Skoleforening for Sydslesvig, der blandt andet driver 55 dagtilbud med 2.590 indmeldte børn i 2022. Disse vuggestuer, børnehaver og fritidshjem er drevet efter dansk forbillede og bliver gennem Skoleforeningen også støttet økonomiske af den danske stat. 

De danske skoler 

Skolesystemet i Tyskland er en smule anderledes indrettet end i Danmark, men som udgangspunkt fungerer det danske mindretals skoler som privatskoler, hvor forældrene får en del af pengene betalt af den tyske stat. Den danske stat betaler også hvert år penge til de danske skoler. I den forbindelse er der også et center for undervisning (CFU) i Slesvig, der fungerer på samme måde som det CFU, hvor dine lærere kan bestille bøger hjem til klassen.  

I alt er der 40 danske skoler i Sydslesvig, hvor der i 2022 gik 5.640 børn og unge.  

Fotografi af Duborg-Skolen i Flensborg

Duborg-Skolen er en dansk skole i Flensborg. Der er både en folkeskole (fællesskole) og et gymnasium på skolen.

Wikimedia Commons

To gymnasier til de danske unge 

Når de danske skoleelever afslutter grundskolen og skal vælge ungdomsuddannelse, så har de i princippet tre muligheder: en tysk ungdomsuddannelse, en ungdomsuddannelse i Danmark eller et dansk gymnasie i Tyskland. 

En del danske unge vælger at gå på ungdomsuddannelser i Danmark, hvis de f.eks. bor tættere på en større dansk by end Flensborg eller Slesvig - eller hvis de ønsker en anden ungdomsuddannelse end det almindelige gymnasium. I Slesvig og Flensborg ligger de to danske gymnasier, som mindretallets unge kan gå på. På de to gymnasier var der i 2022 703 elever tilmeldt.  

Hvor kan mindretallet læse videre?  

Når unge fra det danske mindretal når frem til en eventuel videregående uddannelse, så har de både mulighed for at læse i Danmark og i Tyskland. Mange vælger at læse i de større, danske universitetsbyer.  

Økonomien

I alt modtager Skoleforeningen, der driver vuggestuer, børnehaver, skoler, gymnasier m.m., 365,2 millioner kr. om året af den danske stat. Udover støtten fra den danske stat, så modtager institutionerne også penge fra den tyske stat.  

Danske kulturtilbud 

I Flensborg findes et større kulturcenter og bibliotek, hvor det danske mindretal kan låne bøger, deltage i foredrag, dyrke deres hobbyer og meget andet sammen med andre fra mindretallet. Her lægger danske kunstnere som musikere, standupkomikere m.m. også nogle gangen vejen forbi, når de er på Danmarksturne. Biblioteket har også en ordning, hvor en bogbus kører ud og besøger de mindre byer, hvor der også bor folk fra det danske mindretal.  

Mindretallets kirker 

I Sydslesvig findes 24 menigheder, hvor personer fra mindretallet kan stort set de samme ting, som kristne i Danmark kan.  

Sproget er dansk, og mange af ritualerne er de samme, som dem du kan opleve i en dansk folkekirke. På ét punkt adskiller ritualerne sig dog. I Tyskland skal man nemlig giftes på et rådhus, men man kan efterfølgende også blive gift i kirken. I Danmark kan par nøjes med at blive gift i en kirke.  

Ikke alle menigheder har deres egen kirke, men de mødes så i stedet i den danske skole i området og bruger lokalerne der til de kirkelige handlinger.    

Det danske mindretal – til grav 

Medlemmerne af mindretallet kan også komme på danske plejehjem og, hvis de ønsker det, blive begravet på kirkegårde ved de danske kirker eller på danske afsnit af de fælles kirkegårde. På den måde kan de leve et liv fra fødsel til grav, der på mange måder minder om det, som danskere nord for grænsen lever.