Før I læser teksten om det tyske mindretal i Danmark, kan denne aktivitet give jer lidt baggrundsviden om mindretallet.
Af Gunvor Vestergaard og Stine Jul Rasmussen
Det tyske mindretal i Danmark
Ca. 7% af de mennesker, der bor i Sønderjylland, er en del af det tyske mindretal. Det svarer til 15.000-18.000 personer. Det område, hvor det tyske mindretal bor, kender de fleste i dag som Sønderjylland. Mindretallet kalder det også for Nordslesvig. Området er nemlig den nordligste del af det område, der engang var hertugdømmet Slesvig. Slesvig var en del af Danmark frem til 1864, hvor Danmark tabte krigen mod Preussen og Østrig. Efter krigen og frem til Genforeningen i 1920 var hele Slesvig en del af Tyskland, da den dansk-tyske grænse i denne periode gik ved Kongeåen.
Grænsen mellem Danmark og Tyskland blev flyttet igen i 1920, da Tyskland havde tabt 1. Verdenskrig. På den måde opstod det tyske mindretal nord for den dansk-tyske grænse.
Opgave - Del 1
- Lav først en fælles brainstorm: Hvad kan I sige om det tyske mindretal i Danmark?
- Læs så i fællesskab teksten herover om det tyske mindretal i Danmark.
- Se også på kortet nederst på siden, så I ved, hvor Slesvig ligger, og hvordan grænsen mellem Danmark og Tyskland har flyttet sig gennem tiden.
Opgave - Del 2
- Læs nu Hans’ fortælling herunder.
- Lav en ny fælles brainstorm med alt det, som I nu ved om det tyske mindretal i Danmark.
- Tal om, hvad I lagde særligt mærke til i Hans’ fortælling.
- Tal også om, hvad I tror, at Hans mener med den sidste sætning: ”Det siger noget om grænselandet, at vi som tysk mindretal kan repræsentere Danmark ude i verden.”
- I kan læse mere om det tyske mindretal i teksten Det tyske mindretal i Nordslesvig.
-
Hans' fortælling
Jeg er 12 år og bor i Rødekro lige udenfor Aabenraa. Min mor og hendes familie har altid være en del af det tyske mindretal. Min far kommer fra København. De mødte hinanden, da min mor læste i København. Han var så forelsket i hende, at han valgte at flytte med hende til Sønderjylland. Han elsker at fortælle om, hvad kærligheden kan overvinde. Det var ikke nemt at flytte fra Vesterbro til en lille by som Rødekro.
Det sværeste er dog det med sproget. Første gang han var med til familiekomsammen, opgav han til sidst at følge med i samtalen. Hvis de så bare snakkede tysk, plejer han at sige, men det var en blanding af tysk, dansk og sønderjysk, så det var til at blive helt forvirret af. Det er nok rigtig, at i det tyske mindretal er det mest brugte sprog sønderjysk. Jeg snakker selv mest sønderjysk. Kun i skolen foregår alt på tysk.
Der har ikke været tvivl om, at min bror og jeg skulle i tysk børnehave og skole. Vi bruger også mange af de andre tilbud i mindretallet, fx låner vi bøger fra bogbussen, og vi går til tysk gudstjeneste. Det foregår i den danske kirke, men der er en tysk præst.
Jeg er begyndt at gå til faustball inde i Aabenraa. Det er kun os i det tyske mindretal, der spiller det spil. Det er lidt som volleyball, men på en større bane og med en anden bold. De voksne spiller med i den tyske turnering. Når der er EM eller VM, så repræsenter de Danmark og synger med på ”Der er et yndigt land”. Det siger noget om vores dejlige grænseland, at vi som tysk mindretal kan repræsentere Danmark ude i verden.
Kortet viser Danmark og hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg. På kortet er det markeret, hvor grænsen kom til at gå efter krigen i 1864.
danmarkshistorien.dk